Samisk menighetsråd/SÅR

Saemien Åålmegeraerie / SÅR er menighetsrådet for samisk menighet i sørsamisk område.

Fire av medlemmene velges blant medlemmene i samisk menighet, ved poststemming for to år i gangen. Samtidig velges også fire varamedlemmer. Det femte medlemmet er prest i sø
rsamisk område.

Nåværende råd består av følgende personer valgt høste 2015:

Sigfred Jåma, leder
Ina -Theres Andrea Sparrok
Astrid Nordfjell
Sonja Kristine Danielsen, nestleder
Einar Bondevik, Rana, prest

Varamedlemmer:
Lajla Kristine Danielsen Lifjell
May Bente Anita Jønsson Botnvik
Betty Kamilla Kappfjell
Elin Danielsen
Pål Kristoffer Toven

Sør-samisk medlem i Nidaros bispedømmeråd:

Nils Tony Bransfjell, Røros

Vara for sør-samisk medlem i Nidaros bispedømmeråd:

Nils Enar Bertil Jønsson, Røyrvik

SÅR har de samme oppgavene som andre menighetsråd dvs. vedta strategier og organisere menighetsarbeidet.
SÅR skal bl.a. arbeide for:
- Menighetsbyggende virksomhet
- Gudstjenester som tar inn samisk språk og tradisjoner
- Dåps- og konfirmantundervisning
- Diakoni
- Barne- og ungdomsarbeid
- Besøkstjeneste
- Informasjon, menighetsbladet Daerpies Dierie

I Kirkeloven § 9 står det om menighetsrådets oppgaver. Her nevnes:
"Menighetsrådet skal ha sin oppmerksomhet henvendt på alt som kan gjøres for å vekke og nære det kristelige liv i soknet, særlig at Guds ord kan bli rikelig forkynt, syke og døende betjent med det, døpte gis dåpsopplæring, barn og unge samlet om gode formål og legemlig og åndelig nød avhjulpet.

Det henvises også til forskriften til den samiske menigheten i sørsamisk område § 8.
Forskriften finns her.

Tillegg til forskriften her.

Biskop Tor Singsås slutter som biskop

Saemien Åålmege vil takke biskop Tor for hans innsats for å synliggjøre den samiske befolkningen i Nidaros.

Avskjedsgudstjeneste i Nidarosdomen søndag den 11. juni klokken 11:00

Her følger biskopens andakt

Konfirmant 2017/2018?

Saemien Åålmege/Samisk menighet i sørsamisk område (SÅ) inviterer ungdom født 2003 til konfirmantundervisning/konfirmasjonsopplegg undervisningsåret 2017/2018.

Seniortreff i Trondheim avlyst

Senior-treffet i Trondheim er avlyst.

Informasjon om nytt sted og ny tid kommer senere.

Ikke vær taus

Kronikk av Sametingspresident Vibeke Larsen om lansering av forskningsrapport: vold i nære relasjoner i samiske samfunn 8. Mars.

Velkommen til Saemien Åålmeges ungdomstreff 9-12.2.2017 -Tåante 2017

Velkommen til Saemien Åålmeges årlige ungdomssamling i Trondheim!

Torsdag 9.2- søndag 12.2. Vi starter torsdag kveld kl. 18.00 med mat på Egon i Kongens gate. Vi avslutter søndag omtrent kl .13.

Ungdom tilknyttet det sørsamiske området mellom 14-30 (født 2002-1987), Medlemmer i Saemien Åålmege vil bli prioritert.

Ungdomssamlinga er blitt mulig takket være midler fra Sametinget.

Påmeldingfrist: Innen mandag 23.1 kl 15.00 til Meerke

De 20 første som melder seg på får plass. «Først-til-mølla»-prinsippet gjelder!

Seniortreff i Røyrvik

I 2016 foregikk seniortreff i Røyrvik i strålende vær.

Tema i år var kulturminner.

Den første dagen var vi i og rundt Røyrvik kirke. Den andre dagen var vi rundt og såg på kulturminner rundt i kommunen. Den siste dagen kom Charlotta Kappfjell og fortalte om sitt prosjekt om samiske salmer og sanger.

Gjenutgivelse av Maarhkosen vaentjele

På visitasen vil vi også presentere gjenutgivelsen av «Maarhkosen vaentjele» - Markusevangeliet. Det var den første bibeldelen som ble utgitt på sørsamisk og innlest av Anna Jacobsen (1924-2004). Mange vil nok glede seg over gjenhøret med hennes stemme. Den ble utgitt på kassett i 1993 men er nå gjort tilgjengelig i CD-format.

Arbeidet med bibeloversettelsen ble gjort av prest Bierna Bientie og Anna Jacobsen, og ble belønnet med «Bibelprisen» i 1997.   Markusevangeliet på sørsamisk har fått tittelen «Jupmelen rijhke lea gietskesne» – «Guds rike er kommet nær».