Skrevet den 30.09.20

Alle skal føle seg velkommen i kirken

10.9.2020

Uttalelse fra Samisk kirkeråds møte 10. september 2020

På bakgrunn av de siste ukenes diskusjoner og meningsytringer i media og på sosiale medier vil Samisk kirkeråd understreke at kirken er åpen for alle. Det er viktig for Samisk kirkeråd at alle skal føle seg velkommen til kirken.

Vi vil peke på nyere forskning som viser at seksuelt grenseoverskridende adferd og overgrep er noe alt for mange i de samiske samfunnene må oppleve i løpet av livet. Derfor har Samisk kirkeråd tidligere påpekt at det vil være naturlig å ha seksualundervisning som en del av konfirmantundervisningen. Undervisning om grensesetting, respekt for seg sjøl og andre er viktig i all trosopplæring.

Bibelens ideal om seksualitet og utlevelse av den, står fast. Men vi må også forholde oss til den verden vi og ungdommene lever i. Kirka rommer to teologiske syn på likekjønnet vigsel. Samisk kirkeråd er glad for det, fordi vi vet at i det samiske samfunnet er begge syn representert. Vårt håp er at vi kan leve sammen i forsonlighet til tross for denne uenigheten.

Samisk kirkeråd har også tidligere påpekt at i arbeidet med likestilling i kirken må man inkludere perspektivet for samiske LHBT+ personer. De lever i en dobbelt minoritetssituasjon, de tilhører både en språklig og kulturell minoritet og er samtidig en minoritet i den samiske befolkningen. I møte med sårbare ungdommer vil vi understreke at fokus må være på å ikke legge sten til en mulig byrde.

Ungdomstiden er en sårbar periode i de flestes liv. Kirka er seg bevisst det ansvaret vi har i forhold til å hjelpe ungdommer til å finne fotfeste i livet og godta seg sjøl og andre akkurat slik vi alle er skapt.