Skrevet den 30.11.18

Hermanstarand redegjorde kort for kommisjonens mandat og arbeid så langt. Arbeidet er så vidt startet opp og det er ennå ikke fastsatt hvordan kommisjonen skal arbeide videre. Kommisjonens medlemmer uttaler seg kun på egne vegne og ikke på vegne av kommisjonen. Det er kun leder Dagfinn Høybråten som gir uttalelser på vegne av kommisjonen. Kommisjonen er er fag-kommisjon og ikke en representativ kommisjon. Det representative vil måtte komme inn på andre måter i arbeidet.

Hermanstrand påpekte ordene "fornorskning" og "urett" i kommisjonens navn. Det vil også, i følge Hermanstrand, være viktig at kommisjonen kommer rundt og får kontakt med folk som kan fortelle. Han vil gjerne at kommisjonen ser til arbeidet som har vært gjort i andre land som Canada og Grønland.

Det vil også være fint med innspill til kommisjonens arbeid. Det som da er viktig er at man knytter an til kommisjonens mandat. Formålet er beskrevet slik:
"Granskningens formål er å legge grunnlag for anerkjennelse av samers og kveners/norskfinners erfaringer i møte med norske myndigheters politikk, og de konsekvensene disse erfaringene har hatt for dem som grupper og individer. Hensikten er å etablere felles forståelse av myndighetenes og det norske samfunnets behandling av hele eller deler av de kvenske og samiske befolkningene og deres kultur.
Granskningen skal ha et fremtidsrettet perspektiv. Hovedmålsettingen er at kommisjonen, gjennom å etablere en felles forståelse av fornorskingspolitikken og dens konsekvenser, skal legge grunnlaget for fortsatt forsoning mellom samer, kvener/norskfinner og majoritetsbefolkningen."

Hele mandatet finner man på https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2017-2018/inns-201718-408s/#m4.

Avlysning Familiesamlingen 2021

SÅR beklager at de ser seg nødt til å avlyse årets planlagte familiesamling ( 19-21.mars 2021) pga Covid-19 situasjonen.

Støtteerklæring til Åarjel-Fovsen og Jillien-Njaarke

-  i forbindelse med vindkraftutbygging i deres reinbeiteområder.