Skrevet den 30.11.18

Hermanstarand redegjorde kort for kommisjonens mandat og arbeid så langt. Arbeidet er så vidt startet opp og det er ennå ikke fastsatt hvordan kommisjonen skal arbeide videre. Kommisjonens medlemmer uttaler seg kun på egne vegne og ikke på vegne av kommisjonen. Det er kun leder Dagfinn Høybråten som gir uttalelser på vegne av kommisjonen. Kommisjonen er er fag-kommisjon og ikke en representativ kommisjon. Det representative vil måtte komme inn på andre måter i arbeidet.

Hermanstrand påpekte ordene "fornorskning" og "urett" i kommisjonens navn. Det vil også, i følge Hermanstrand, være viktig at kommisjonen kommer rundt og får kontakt med folk som kan fortelle. Han vil gjerne at kommisjonen ser til arbeidet som har vært gjort i andre land som Canada og Grønland.

Det vil også være fint med innspill til kommisjonens arbeid. Det som da er viktig er at man knytter an til kommisjonens mandat. Formålet er beskrevet slik:
"Granskningens formål er å legge grunnlag for anerkjennelse av samers og kveners/norskfinners erfaringer i møte med norske myndigheters politikk, og de konsekvensene disse erfaringene har hatt for dem som grupper og individer. Hensikten er å etablere felles forståelse av myndighetenes og det norske samfunnets behandling av hele eller deler av de kvenske og samiske befolkningene og deres kultur.
Granskningen skal ha et fremtidsrettet perspektiv. Hovedmålsettingen er at kommisjonen, gjennom å etablere en felles forståelse av fornorskingspolitikken og dens konsekvenser, skal legge grunnlaget for fortsatt forsoning mellom samer, kvener/norskfinner og majoritetsbefolkningen."

Hele mandatet finner man på https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Publikasjoner/Innstillinger/Stortinget/2017-2018/inns-201718-408s/#m4.

Gudstjeneste i Gløshaug kirke

Kom på gudstjeneste 1 juli 2018 klokken 12:00 i Gløshaug kirke

Biskop Tor Singsås slutter som biskop

Saemien Åålmege vil takke biskop Tor for hans innsats for å synliggjøre den samiske befolkningen i Nidaros.

Avskjedsgudstjeneste i Nidarosdomen søndag den 11. juni klokken 11:00

Her følger biskopens andakt

Konfirmant 2017/2018?

Saemien Åålmege/Samisk menighet i sørsamisk område (SÅ) inviterer ungdom født 2003 til konfirmantundervisning/konfirmasjonsopplegg undervisningsåret 2017/2018.

Seniortreff i Trondheim avlyst

Senior-treffet i Trondheim er avlyst.

Informasjon om nytt sted og ny tid kommer senere.

Ikke vær taus

Kronikk av Sametingspresident Vibeke Larsen om lansering av forskningsrapport: vold i nære relasjoner i samiske samfunn 8. Mars.