Skrevet den 18.04.18

Det er når det er som mørkest, at morgenen gryr. I mørket, i det stille, gjenoppretter Gud livet. Da sollyset flommet over gravhagen denne påskemorgenen, lyste den på en liten flekk av jorda hvor det har hendt ting som for alltid forandrer verden. Det var evighetens soloppgang.

Der det ikke lenger var håp, skjedde det noe nytt, noe skremmende annerledes.  Det utrolige inntraff, det som var altfor usannsynlig til å være sant. Det skal ikke gå an. Guds rike har brutt inn – sprengt seg inn i denne verden med alle dens begrensninger.  Oppstandelsen setter alle liv og alt liv inn i et perspektiv som ligger utenfor vår fatteevne.

Vi må fremdeles leve og kjempe med døden. Påskehendelsen gjør noe med vår sorg, med våre liv og våre håp: Da Jesus stod opp fra de døde, satte han en grense for døden og de krefter som vil ødelegge livet. Det har konsekvenser langt ut over den første påskemorgen. Evighetens soloppgang som skjedde denne tidlige morgenen endrer vårt forhold til døden.  Den samme evighetens soloppgang går opp også over våre liv, og sender lys helt inn til der vi strever med våre sorger og vår tvil og tro.  Vårt liv og vår død blir aldri det samme mer. Verden blir aldri mer den samme mer: For evigheten har brutt seg inn i tida.

Der håpløsheten er, skaper Gud håpet i hjertene våre.

I vår fragmenterte, oppstykka og urolige verden hvor vi leter etter mening og sammenheng, kommer Jesus og hjelper oss å sette bitene av våre liv sammen.  Jesus møter oss her og nå, og gir oss tilbake det håpet som vi trodde var tapt. Vi lever i forsoningens og nyskapelsens tid- for kjærligheten har vist seg å være sterkere enn døden. Kjærligheten har seiret. Den har et navn og et ansikt: Jesus Kristus, den oppståtte.

Han stod opp før dagen demret;

Utav natt brøt lyset fram.

Kristus lever, han har seiret;

Evig lever vi med ham.

Han er her og han vil skape

Liv der natt og mørke bor.

Kristus lever, vi skal bære

Herrens seierstegn på jord.

T.John Bell/Sven Aasmundstveit.

(Salmeboka, nr 214)

God påskefeiring !

Herborg Finnset

biskop i Nidaros

(du kan lese mer f.eks i Lukasevangeliet. kap 22-24)

Biskop Tor Singsås slutter som biskop

Saemien Åålmege vil takke biskop Tor for hans innsats for å synliggjøre den samiske befolkningen i Nidaros.

Avskjedsgudstjeneste i Nidarosdomen søndag den 11. juni klokken 11:00

Her følger biskopens andakt

Konfirmant 2017/2018?

Saemien Åålmege/Samisk menighet i sørsamisk område (SÅ) inviterer ungdom født 2003 til konfirmantundervisning/konfirmasjonsopplegg undervisningsåret 2017/2018.

Seniortreff i Trondheim avlyst

Senior-treffet i Trondheim er avlyst.

Informasjon om nytt sted og ny tid kommer senere.

Ikke vær taus

Kronikk av Sametingspresident Vibeke Larsen om lansering av forskningsrapport: vold i nære relasjoner i samiske samfunn 8. Mars.

Velkommen til Saemien Åålmeges ungdomstreff 9-12.2.2017 -Tåante 2017

Velkommen til Saemien Åålmeges årlige ungdomssamling i Trondheim!

Torsdag 9.2- søndag 12.2. Vi starter torsdag kveld kl. 18.00 med mat på Egon i Kongens gate. Vi avslutter søndag omtrent kl .13.

Ungdom tilknyttet det sørsamiske området mellom 14-30 (født 2002-1987), Medlemmer i Saemien Åålmege vil bli prioritert.

Ungdomssamlinga er blitt mulig takket være midler fra Sametinget.

Påmeldingfrist: Innen mandag 23.1 kl 15.00 til Meerke

De 20 første som melder seg på får plass. «Først-til-mølla»-prinsippet gjelder!

Seniortreff i Røyrvik

I 2016 foregikk seniortreff i Røyrvik i strålende vær.

Tema i år var kulturminner.

Den første dagen var vi i og rundt Røyrvik kirke. Den andre dagen var vi rundt og såg på kulturminner rundt i kommunen. Den siste dagen kom Charlotta Kappfjell og fortalte om sitt prosjekt om samiske salmer og sanger.

Gjenutgivelse av Maarhkosen vaentjele

På visitasen vil vi også presentere gjenutgivelsen av «Maarhkosen vaentjele» - Markusevangeliet. Det var den første bibeldelen som ble utgitt på sørsamisk og innlest av Anna Jacobsen (1924-2004). Mange vil nok glede seg over gjenhøret med hennes stemme. Den ble utgitt på kassett i 1993 men er nå gjort tilgjengelig i CD-format.

Arbeidet med bibeloversettelsen ble gjort av prest Bierna Bientie og Anna Jacobsen, og ble belønnet med «Bibelprisen» i 1997.   Markusevangeliet på sørsamisk har fått tittelen «Jupmelen rijhke lea gietskesne» – «Guds rike er kommet nær».