Kirkemøte 2015- Bertil Jønsson

Skrevet den 14.04.15

Under generaldebatten på Kirkemøte 9.-15. april holdt Bertil Jønsson tale om at kirken nå skal ta stilling til  at Saemien Åålmege skal bli en permanent ordning og at det nå er lagt opp til en beslutning om at dette skal bli en fastordning.

Les hele talen her

Dirigenter, Statsråd, delegater.Etter mange år med fornorskning og usynliggjøring av den samiske befolkningen, har det siden 2009 vært en midlertidig ordning med samisk menighet i sørsamisk område. Denne prøveperioden skulle vært avsluttet i 2012. Endelig, i år skal kirken ta stilling til denne meget viktige saken for det samiske samfunn. Det er nå lagt opp til en beslutning om at dette skal bli en fast ordning. Alle som har uttalt seg på forhånd har vært positive til en permanent ordning for denne menigheten.  Med samisk menighet har vi fått muligheten til å bygge nettverk for vårt folk. Med stor suksess, har vi startet opp med aktiviteter for alle aldersgrupper, alt fra barneaktiviteter for de minste, til pensjonisttreff for de eldste. Hovedfokus for vårt arbeid har vært å skape et konfirmantopplegg med utgangspunkt i samisk kultur.

Vår menighet strekker seg over 800 kilometer, det byr på spesielle utfordringer med så store avstander. Vi har medlemmer i alle de lokale menighetene innenfor vårt område. Det er ikke mange på hver plass, noe som gir en ekstra utfordring for å legge til rette for aktiviteter, men også synliggjøring. Det har vist seg at vår viktigste oppgave er å skape møteplasser for den samiske befolkningen. En annen viktig oppgave er å gi den norske befolkningen forståelse for at det finnes samer i alle menigheter i vårt område, samt å gi ansatte i kirken frimodighet til å bruke de sørsamiske setninger de har lært. Dette er et langsiktig arbeid som krever tid og ressurser om det skal ha noen effekt.

Takk for meg.

Åvtehkh, Minstere jïh gaajhkesh Gærhkoeraerien lïhtsegh!

Dej beeli Nöörjen staate sïjhtin saemien kultuvrem jïh gïelem jamhkelidh. Jaepie göökte-stoerretjuetie jïh uktsie mijjieh Saemien Åålmegem åarjelsaemien dajvesne åadtjoejimh. Jïh edtji orrijidh göökte-stoeretjuetie-luhkiegöökte. Daelie maaje gærhkoe edtja sjæjsjalidh: Saemien åålmegem edtja jåårhkelidh. Gaajhkesh mah dan bïjre soptsestamme jïh tjaaleme sïjhtieh Saemien Åålmegem utnedh. Joekoen vihkeles saemien siebriedahkese. Daelie vaajtelibie Saemien Åålmege edtja nænnoes jïh stïeres sjïdtedh.

Saemien Åålmege eensi barkeminie. Saemien Åålmege badth daerpies almetjidie. Dovne maanah, noerh jïh voeres almetjh dåeredeminie Saemien Åålmegem tseegkedh. Joekoen vihkeles skyllememaanide eevtjedh. Daejtie hov lohkehteminie guktie maehtieh saemien gïeline jïh kultuvrine sjïdtedh.

Saemien Åålmege abpe åarjelsaemien stoere dajvesne. Dajve medtie gaektsiestoereluhkie kilometerh guhkies.  Gaajhki Nidarosen åålmegisnie saemieh årroeminie. Ij leah gellie fïerhtene åålmegisnie, dan åvteste daerpies gaavnesjidh. Numhtie aaj vihkele vuesiehtidh jïh guarkedh saemieh årroeminie abpe dajvesne. Saemien Åålmege sæjhta åarjelsaemien gïelem nænnoestidh. Dellie maa hijven gosse gïele jeala. Dellie tjoerebe eadtjohkelaakan jïh eensilaakan barkedh guktie Saemien Åålmege sjïdteminie.

Jïjnjh gæjhtoe!

Avlysning Familiesamlingen 2021

SÅR beklager at de ser seg nødt til å avlyse årets planlagte familiesamling ( 19-21.mars 2021) pga Covid-19 situasjonen.

Støtteerklæring til Åarjel-Fovsen og Jillien-Njaarke

-  i forbindelse med vindkraftutbygging i deres reinbeiteområder.