Feiring av samenes nasjonaldag i Trondheim

Skrevet den 28.02.14

I anledning feiring av grunnlovsåret 2014 og samenes nasjonaldag arrangerte Nidaros biskop, Nidaros bispedømmeråd og Samisk menighet i sørsamisk område gudstjeneste i Nidaros domkirke. I gudstjenesten medvirket bl.a. biskop Tor Singsaas, prest i domkirkemenigheten Torstein Amundsen og prest i sørsamisk område Bierna Leine Bientie.

Tidligere på dagen startet feiringen av nasjonaldagen på Sverresborg museum.  Arrangører var Sverresborg museum og arbeidsgruppen tilknyttet prosjektet "Samiske rom" i Trondheim.

Her fikk alle som ville mulighet for å kjøpe middag og kaffe fra cafè Bagle.
Taler for dagen ble holdt av Randi Reese for Sør-Trøndelag fylkeskommune, Knut Fagerbakke for Trondheim kommune, Torunn Herje for Sverresborg museum og Thomas Åhrén for Sametinget.

Det kunstneriske innslag sto Jovna Dunfjell for.

Arrangementet på Sverresborg ble avsluttet med en panelsamtale der tema for samtalen var: "Har Grunnloven vært en god lov for den samiske befolkningen?"
Samtalen ble ledet av Per Grønvoll og deltagere i panelen var biskop Tor Singsås, sametingsråd Thomas Åhren og sametingsrepresentant Nora Marie Bransfjell.

Feiringen av nasjonaldagen ble avsluttet i Nidaros domkirke med en utrolig fin gudstjeneste. Jovna Dunfjell inledet gudstjenesten og Bierna Bientie som med en selvfølgelighet formidler den samiske sjelen på en måte slik at vi alle kan kjenne oss i gjen i verdagen.  Charlotta Kappfjell, Maidi Åhrén og Elsa Marja Kappfjell deltok med joik og sang på sørsamisk og i tillegg deltok ett kor på ca 30 personer som synger salmer med mere på sørsamisk. Det var en gudstjenestene som flere skulle fått oppleve.

Foto: Anne-Grethe Leine Bientie

Foto: Anne-Grethe Leine Bientie   img_3481.jpg   img_3502.jpg