Samisk salme på turné

Skrevet den 26.02.14

Frode Fjellheim og Hildegunn Øyseth er dette skoleåret i gang med en ny turne i "Den kulturelle skolesekken". De skal reise rundt om i hele Norge og servere norske skolebarn en smakebit av samisk musikk, deriblant "Biejjiem jïh askem".

Frode Fjellheim og Hildegunn Øyseth har jobbet mange år sammen. Samarbeidet har ført til mange spennende prosjekter. Nå er de i gang med en ny turne ved norske skoler. "Den kulturelle skolesekken" er et supplement til den daglige undervisningen som barna får ved sin skole. Innholdet i dette tilbudet varierer fra år til år, og er gjerne sammensatt av ulike sjangere.

Urkraft

Frode og Hildegunn har begge en lang musikk-karriere. Frode har jobbet som samisk musiker, mens Hildegunn har sin bakgrunn i folkemusikken. Hun spiller blant annet på ur-instrumenter som for eksempel bukkehorn, lur og ulike fløyter. Sammen har de jobbet frem et uttrykk, der begge "kjenner seg hjemme". Urkraften i musikken har ført til at nye toner har blitt deres uttrykk.

Den samiske kulturen har vært og er fortsatt tilstede i hele Norge. Det er viktig å bevisstgjøre både barn og voksne på dette. Som regel har lærerne vi snakker med, aldri hørt om sørsamer! Vi ser at det er en viktig jobb å gjøre på dette området. Vi har valgt å gjøre dette på vår måte. Vi leverer noe annet enn hva som er forventet. Det har dessverre vært en tradisjon for å tenke at konseptet "samisk" skal inneholde et bilde av en nordsame, vidder, reinsdyr og lasso.

Bryte tabuer

Hovedfokuset for Frode og Hildegunn er å lage god musikk og en fin konsertopplevelse. Ved å skape en fin stund sammen, kan barna få en positiv assossiasjon til samisk musikk. De vil markere at samisk musikk og joik skal være en naturlig del av norske barns utdanning.

– Vi ønsker å bryte tabu og negative oppfatninger. Vi ønsker å lære barna noen samiske ord, en joikestrofe og å synge "Biejjiem jïh askem". Dermed kan musikken bli et verktøy til å få kjennskap til samisk kultur. Slik kan barna selv få en uttrykksmåte for hva samisk musikk kan være.

Joik i alle sammenhenger

Frode har nylig skrevet "Aejlies eatneme! Aejlies baakoe! / Hellig jord! Hellig Ord! i anledning Samiske kirkedager 2013 i Rana. Han har også laget den nye sørsamiske liturgien. Han har hatt mange kirkekonserter der det har vært en selvfølge å joike. Fra tid til annen blomster det opp diskusjoner og ulike meninger til hvor og hvordan joiken brukes.

– For meg er det naturlig å ta joiken inn også i kirkerommet. Noen reagerer på at jeg lærer andre å joike. Jeg har hatt en veldig klar strategi på dette: kan man tromme på afrikanske trommer, kan man vel også joike!

Text och foto: Meerke Krihke Leine Bientie

Avlysning Familiesamlingen 2021

SÅR beklager at de ser seg nødt til å avlyse årets planlagte familiesamling ( 19-21.mars 2021) pga Covid-19 situasjonen.

Støtteerklæring til Åarjel-Fovsen og Jillien-Njaarke

-  i forbindelse med vindkraftutbygging i deres reinbeiteområder.