Lansering av Jupmele sjugnede

Skrevet den 21.08.13

Under Samiske kirkedager i Rana 9.august ble Jupmele sjugnede lansert. Den inneholder et utvalg av sørsamiske bibeltekster. Bibeltekstene er fra både det gamle testamentet og nye testamentet. 1.Mosebok, Salmenes bok, Johannesevangeliet og Korinterbrevene er noen av bibeltekstene.

Jupmele sjugnede ble presentert under et seminar om sørsamisk bibeloversettelse.  Det er vår bibeloversettergruppe som sammen har jobbet med disse tekstene. de fleste fra denne gruppen var også tilstede unner lanseringen.  I den gruppen sitter sørsameprest Bierna Leine Bientie, Sig-Brit Persson, Irene Dorra, Elsa Andersson, Lajla Mattsson Magga og Karin Rensberg Ripa.

Samiske kirkedagers motto i år var "Hellig jord! Hellig ord!". Dette kom fra bibelteksten om Moses og den brennende tornebusken.

Hans-Olav Mørk fra Bibelselskapet var også tilstede under lanseringen. Han har vært prosjektleder for bibeloversettergruppen og er ansvarlig for oversettelser på alle de samiske språkene.  " Det er gledelig å kunne utgi Jupmele sjugnede. Vi håper at lesere i både skole, kirke, kulturliv og samfunnsliv vil få glede av den" sa Hans-Olav Mørk.

bilde-jupmele sjugnede1.jpg

Billedkunstner Ellen Sara Leine Bientie har laget omslaget på Jupmele Sjugnede. Hun hadde tatt utgangspunkt i "Hellig jord! Hellig Ord!" i sitt kunsverk. Forsidebildet til “Jupmele Sjugnede” henspeiler på eatneme, samenes nære forhold til jorda. Bildet viser Guds skapelse av jorda og av det første mennesket Adam som han skapte ut av en jordklump. Gaajsegh/bregne-spirene viser det spirende livet som Treenigheten skaper og opprettholder.

Ellen Sara Reiten Bientie er utdannet adjunkt i faglærerutdanningen i kunst og håndverk og KRL. I tillegg har hun studert kirkekunstfag. Jobber som illustratør og hjemmearbeider. Har tidligere bla. illustrert sørsamisk dåpshefte, sørsamisk barnebok ”Vadtese”, forsidebilder på sanghefter ”Jupmele mov ryönesjæjja lea” og ”Fïerhten jïjjen”. Har gjort utsmykningsoppdrag til kapellet i Menighetsfakultetet i Oslo.

ellen sara bientie.jpg

Avlysning Familiesamlingen 2021

SÅR beklager at de ser seg nødt til å avlyse årets planlagte familiesamling ( 19-21.mars 2021) pga Covid-19 situasjonen.

Støtteerklæring til Åarjel-Fovsen og Jillien-Njaarke

-  i forbindelse med vindkraftutbygging i deres reinbeiteområder.